Svetovni dan zavedanja o avtizmu: Kako se obnašamo v času epidemije?

Ob letošnjem svetovnem dnevu zavedanja o avtizmu smo pripravili gradivo Kako se obnašamo v času epidemije?. Narejeno je po vzoru socialnih zgodb. Obsega splošne trditve in nedokončne stavke, ki jih lahko dopolnite skladno s posameznikovimi potrebami.

Namen socialnih zgodb je posredovanje uporabnih in točnih informacij na smiseln in varen način, ki je uporabniku v podporo. Izboljšanje vedenja je rezultat vpliva boljšega razumevanja dogodka in pričakovanega vedenja.

Socialne zgodbe sprva uvajamo tako, kot bi brali oziroma pripovedovali zgodbo. Kasneje jo uporabimo kot neke vrste »opomnik«, da bi se otrok znašel v kočljivih okoliščinah, ki delujejo kot možen povod za moteče vedenje – tako poučujemo želen vedenjski odziv, ki je v teh okoliščinah učinkovit. Torej, neposredno pred temi okoliščinami z otrokom ponovimo socialno zgodbo. Kadar razumevanje socialnih situacij vpliva na vedenje, je to učinkovito. Kadar pa gre na primer za težave z impulzivnostjo, šibko samokontrolo, na to ne vplivamo s pojasnjevanjem okoliščin. Uporabimo lahko le del tega gradiva, če je za posameznega otroka preobsežno in postopoma dodajamo nove prosojnice.

Video posnetek z gradivom je tukaj: https://youtu.be/TvGXCFUsLdw

Povezava do gradiva (PowerPoint v PDF-u): S klikom na znak spodaj “PRENESI VSEBINO” dobite po e-pošti povezavo do vsebine gradiva, ko vpišete svoj e-naslov.


Pripravili smo tudi seznam gradiv o avtizmu: Seznam gradiv-Svetovni dan zavedanja o avtizmu-2.4.2020

PRENESI VSEBINO