E-gradivo: Pohvale

Branka D. Jurišić

E-gradivo Pohvale avtorice Branke D. Jurišić je bilo marca 2016 predstavljeno na seminarju Preprečevanje motečega vedenja. Namen tega gradiva je širjenje vsebine seminarja v vrtce in šole. Obsega prosojnice za predavanje, navodilo za predavatelje in e-knjižico s strokovnim besedilom.

Vsa gradiva imajo licenco Creative Commons 2.5 (pogoji licence CC so opisani na začetku vsakega gradiva).

Pohvala je ustna ali pisna trditev, obsegajoča opis želenega oziroma pozitivnega vedenjskega vzorca, ki ga je nekdo izkazal. Lahko je hkrati način poučevanja in krepitve socialnih in učnih oblik vedenja. Pohvala je učinkovita, če jo učenec doživlja kot nekaj prijetnega in ima rad pozornost, ki mu jo izkažemo s pohvalo.

  • Pohvala preprečuje nekatere oblike neželenega vedenja, če jo uporabljamo učinkovito.
  • Vsebino in obliko pohvale prilagodimo individualnim potrebam otroka.
  • V stikih z otroki je priporočljivo, da pogosteje izrečemo pohvalo za želeno oziroma pozitivno vedenje kot pa grajo oziroma opomin za neželeno vedenje (priporočeno razmerje je 4 : 1).

Odlomek iz e-knjige Pohvale (Jurišić, 2016):

Pohvala je ena od najpreprostejših tehnik, ki jih učitelji lahko uporabijo, da bi zmanjšali moteče vedenje pri učencih in dosegli pozitiven učinek na njihovo vedenje in napredovanje. Izvajanje te tehnike zahteva malo časa, nekaj znanja in redko materialna sredstva. Z namenom, da bi bile pohvale učinkovite, smo zbrali nekaj smernic iz strokovne literature in osebnih izkušenj.
Pohvala je ustna ali pisna trditev, obsegajoča opis želenega oziroma pozitivnega vedenjskega vzorca, ki ga je nekdo izkazal. Lahko je hkrati način poučevanja in krepitve socialnih in učnih oblik vedenja. Pohvala je učinkovita, če jo učenec doživlja kot nekaj prijetnega in ima rad pozornost, ki mu jo izkažemo s pohvalo.

E-gradivo obsega Ime dokumenta
  • knjižico Pohvale
 PIKA_POHVALE_knjiga_JURISIC_9.3.2016
  • prosojnice za predavanje in delavnice 
 PIKA_POHVALE_prosojnice_JURISIC_18.3.2016
  • navodila za izvedbo predavanj in delavnic
 PIKA_POHVALE_navodila za izvedbo predavanja  in delavnic_JURISIC_18.3.2016

E-gradiva iz serije Pika gre naprej … v šole in vrtce so opremljena z znakom puščice. Namen tega gradiva je širjenje strokovnih vsebin v vrtce in šole. Vsaka tema obsega: prosojnice za predavanje, navodilo za predavatelje in e-knjižico s strokovnim besedilom. Strokovni delavci lahko pripravijo predavanje v svojem kolektivu in uporabijo naše prosojnice in delovne liste za delavnice. V navodilih za predavatelje so slike prosojnice in pri vsaki besedilo, ki spremlja posamezno prosojnico. Kot pripravo na predavanje svetujemo, da proučite spremno strokovno gradivo v obliki e-knjižice, ki jo lahko slušateljem tudi posredujete po predavanju.


Z veseljem objavljamo vaše odzive:


Nekaj o pohvalah tudi v oddaji Turbulenca (Med grajo in pohvalo), kjer bila gostja dr. Branka D. Jurišić, dne 14. junij 2017, v povezavi: http://4d.rtvslo.si/arhiv/turbulenca/174477051


S klikom na znak spodaj “PRENESI VSEBINO” lahko pridobite knjižico POHVALE po e- pošti, ko vpišete svoj e- naslov. Če želite vso vsebino e-gradiva o Pohvalah (knjižica, prosojnice in navodila za izvedbo predavanj), si ga lahko prenesete v povezavi TUKAJ.

PRENESI VSEBINO